Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : türkiyede yaşayıp nesli tükenen hayvanlar


Kalpsiz_
03-01-2014, 13:17
Türkiye'de nesli tükenmiş bazı hayvan türlerinin listesi:
________________________________________
• Asya aslanı (Panthera leo persica): Türkiye'de en son 19'ncu yüzyılın sonlarında görülmüştür.
Anadolu’daki son kayıt 1880, Birecik’tir. Aşağı Fırat Havzasında yaşayan bu hayvan bu tarihten sonra bir daha görülmemiştir. M.S 3. Yüzyılın başında yazan Aelianus, Pangeus tepesinde (Trakya) ayının yanı sıra aslan da bulunduğunu belirtmektedir. (Hist. Animal., III, 13)

Tchıhatchef’e göre; Trakya’nın sert iklimi bu yörede aslan bulunmasına karşı bir kanıt olarak ileri sürülemez. Çünkü, Aucher-Eloy ( Relat.d’un voyage en Asie, II. Bölüm, s. 632 )

İran’da, Zardaku dağının hiç erimeyen karların hemen yanında aslanlarla karşılaşmıştır.
Yaban Eşeği (Equus hemionus anatoliensis): 12. Yüzyıl sonuna kadar bilinen ve özellikle Anadolu’ya has bir türdü. Bu savunmasız hayvanın on bin yıllık medeniyetler çatışmasına sahne olan Anadolu’da 12. Yüzyıla kadar yaşaması da mucizedir.

Çita (Acinonyx jubatus): Türkiye'de en son 19'ncu yüzyılın sonlarında görülmüştür.

Asya fili (Elephas maximus): Anadolu'da I.Ö. 100 de soyu tükenmiştir. M.Ö.I. Yüzyıla kadar başta Fırat Havzası olmak üzere Anadolu’da yaşayan en büyük hayvanımızdı. Yaşama alanlarını insanların kendi lehlerine kullanmaları sonucu giderek yok olmuşlardır.

• Yakalı toy (Chlamydotis undutula): Son on yılın içerisinde Türkiye'de ortadan kaybolmuştur.

• Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata): Türkiye'de en son kaplan 1970'de Hakkari Uludere'de vurulmuştur.
Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana): En son 1979 da "Benekli" adı verilen Anadolu parsı vurulmuştur. Türkiyede nesli tükenen memeliler arasında en ilginçleri Asya aslanı (Panthera leo persica), asya fili (Elephas maximus), kafkas öküzü (Bison bonasus caucasicus), Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata), Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana), ve çita (Acinonyx jubatus raddei) türleridir.

(Asya fili ve yaban öküzü, Anadolu'da, İ.Ö 1. yüzyıl başlarına kadar yaşamışlardır. Türkiye'nin en son kaplanı 1970'de Hakkari Uludere'de, en son Anadolu parsı da yine 1970'li yıllarda vurulmuştur. Anadolu'nun batı, orta, güney ve güneydoğu bölgelerinde yaşamış olduğu bilinen aslan ise en son 19. yüzyılın ikinci yarısında görülmüştür. Güneydoğu Anadolu'da yaşayan çita da 19'ncu yüzyıldan sonra bir daha görülmemiştir.

Türkiye'de 8 kuş türü son 50 yıl içinde ortadan kaybolmuştur. Bunlardan mezgeldek, yakalı toy ve yılanboyun kuşlarının soyunun tükendiği resmen açıklanmıştır. Bunların haricinde, yeterince araştırılmadığı için soyu tükenip tükenmediği kesin olarak bilinmeyen türler vardır; bunlar kunduz, sığın ve su samurudur.

fatih540
01-15-2015, 15:57
mispak böcek ilaçlama servisi istanbulun tüm ilçelerinde garantili ve kaliteli ilaçlama hizmeti sunmaktadır
www.mispak-bocekilaclama.com