PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Acıpayamlılara 1 Nisan'da altın şakası


MetinCeylan
04-01-2008, 14:07
Karakter boyutu : http://www.haberaktuel.com/images/font_01.gif http://www.haberaktuel.com/images/font_02.gif http://www.haberaktuel.com/images/font_03.gif http://www.haberaktuel.com/images/font_04.gif
http://www.haberaktuel.com/images/news/19326.jpg 01 Nisan 2008 / 13:30

Acıpayamlılara 1 Nisan'da altın şakası
Denizli'nin Acıpayam ilçesinin tanıtımını yapan bir internet sitesi, hemşehrilerine 1 Nisan şakası yaptı. İlçede 28 ton altın bulunduğunu ilan eden site, bunların eşit olarak vatandaşlara dağıtılacağını duyurdu.





Çamlık mesirelik alanına anfitiyatro yapılmasını isteyen www.acipayam.com yetkilisi Mustafa Ünal, protokol üyelerinin de ilgisini çekmek için farklı bir şaka planladı. İnternet sitesinde tiyatro kazı çalışmalarına başlandığını duyuran Ünal, çalışmalar sırasında 28 ton altın bulunduğunu ve bunun vatandaşlara dağıtılacağını söyledi. Ayrıca, bir de fotomontaj yaparak, Acıpayam Belediye Başkanı Sefer Demir'in kalem bulunan eline altın küpü tutturdu.

Şaka, sayfanın alt kısmındaki yazıyla açıklandı. Geçen yıl anfitiyatro sözünün verildiğini, bunu da şaka yollu hatırlattıklarını ifade eden Ünal, "5 Ağustos 2007 tarihinde Çamlık'ta yaptığımız 'Sanaldan Gerçeğe Büyük Buluşma' etkinliğimizde Kaymakam Numan Hatipoğlu ve Belediye Başkanı Demir anfitiyatro sözü vermişti ancak henüz yapılmadı. Her şakanın gerçek bir tarafı vardır sözünden yola çıkarak, belki bu şakayla Acıpayam'a bir anfitiyatro kazandırabiliriz diye düşündük" dedi.

ŞAKA METNİ

"Acıpayam Evkara'da (Çamlık), Acıpayam Belediyesi ve Kaymakamlığı'nın ortaklaşa yaptıracağı anfitiyatro inşaatı için başlattığı kazı esnasında 28 ton altından oluşan hazine bulundu. Hazinenin geçen hafta bulunduğu ve Kültür Bakanlığı ile Hazine'nin onayının alındığı, 28 ton altının adres kayıt sisteminde Acıpayam merkez, belde ve köylere kayıtlı olanlar arasında eşit olarak paylaştırılacağı belirtildi. Acıpayam Belediye Başkanı Sefer Demir, yaptığı açıklamada, 'Hazineyi geçen hafta bulduk ve hemen Kültür Bakanlığı ile iletişime geçtik. Halka dağıtılması için yasal bir engel var mı diye araştırdık ve bakanlıktan izin istedik. Bakanlık onay verdi ve hazineyi, Acıpayam ilçesi, belde ve köylerinde yaşayan herkese eşit olarak dağıtmaya karar verdik." dedi. Son yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Acıpayam merkez, belde ve köylerinde toplam 58 bin 687 kişinin kaydı bulunmakta ve kişi başına yaklaşık yarım kilogram altın düşmekte. Bulunan hazinenin altın mı yoksa para olarak mı dağıtılacağı, önümüzdeki hafta Ankara'da Hazine ve Kültür Bakanlığı'nda yapılacak toplantı sonunda belli olacak."

1 NİSAN ŞAKALARININ TARİHÇESİ

1 Nisan için çeşitli rivayetler bulunuyor. İlk rivayet şu şekilde: 1564 yılında Fransa Kralı 9. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını, 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldı. O zamanki iletişim şartlarında bazı insanların bundan haberi olmadı, bazıları ise kararı protesto etmek amacıyla eski âdetlerine devam etti. 1 Nisan'da partiler düzenlediler, birbirlerine hediyeler verdiler. Diğerleri ise bunları "nisan aptalları" olarak nitelendirip o güne de "Bütün Aptalların Günü" adını verdi. Her 1 Nisan'da birbirlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak bir partiye davet ettiler, gerçek olması mümkün olmayan haberler ürettiler.

Diğer rivayet ise şöyle: 15. yüzyılın sonlarında Haçlı ordusu, Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen kış aylarının da etkisiyle kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı, değişik taktikler düşünmektedir. Sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur'ân, bir elinde İncil, "Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım." der. Görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim eder. Ertesi sabah, yani 1 Nisan'da Haçlı ordusu komutanı, bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar, "Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz." dediklerinde komutan, "Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için bir sözüm yoktur." diye cevap verir ve bütün Müslümanlar orada şehit edilir. İşte o gün bugündür 1 Nisan, Hristiyanlar arasında "Hile Günü" olarak kutlanmaktadır.

kaynak:http://www.haberaktuel.com/Acipayamlilara-1-Nisanda-altin-sakasi-haberi-120379.html

morciii
04-01-2008, 14:17
sağol yaaa :s:

MetinCeylan
04-01-2008, 14:20
rica ederim:)