PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Darbe günlüğünün Özden Örnek'e ait olduğu kesinleşti


ALONE53
03-27-2008, 16:09
Darbe günlüğünün Özden Örnek'e ait olduğu kesinleşti
Taraf gazetesi, günlüklerin Örnek'e ait olduğunu dün manşetten duyurdu.
Nokta Dergisi'nin yayınladığı darbe günlüklerinin, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in bilgisayarından çıktığı kesinleşti. Taraf gazetesinin haberine göre, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar, derginin genel yayın yönetmeni Alper Görmüş'ten, günlükleri içeren CD'yi aldı.

Savcının talebi üzerine yapılan incelemede, CD'nin Oramiral Örnek'in bilgisayarından çıktığı anlaşıldı. Haberi doğrulayan Alper Görmüş, 11 Nisan'daki duruşmada konuyla ilgili raporu mahkemeden isteyeceklerini söyledi. 'Sarıkız' isimli darbe girişimiyle, Ergenekon örgütünün aynı tarzı benimsediğini savunan Görmüş, "Klasik darbenin mümkün olmayacağını anlayınca, yeni tipte bir müdahalenin olacağına karar verdiler." dedi. Görmüş, demokrasiyi kesintiye uğratmak isteyenlerin bu amaçla sivil toplum kuruluşlarını ele geçirmeye çalıştığını vurguladı.

Savcı Öz'ün günlükleri içeren CD'yi talep etmesinin öğrenilmesinden sonra, "Savcı, darbe günlükleri ile Ergenekon terör örgütü arasında bir bağlantı mı kuruyor ya da kurmaya çalışıyor?" sorusunu yönelttiğimiz Görmüş, savcının kendisine verdiği yanıtı aktardı. Öz'ün, kendisine "Nokta'da yayımladığınız günlüklerin ve dosyaların, yürüttüğümüz soruşturmada işimize yarayacağını düşünüyoruz. Onları incelemek istiyoruz. Mahkemeden talep edebiliriz. Ama siz getirirseniz zaman kazanırız." dediğini paylaştı. Kendi düşüncesinin "Sarıkız diye nitelendirilen darbe girişimiyle, bugün Ergenekon örgütünün benimsediği tarzın aynı olması yönünde" şekillendiğini dile getiren Görmüş, "Klasik darbenin artık mümkün olmayacağını anladıktan sonra, bu insanlar yeni tipte bir müdahalenin olacağına karar verdiler." dedi. Müdahalenin temel parametresinin de sivil toplum kuruluşlarını ele geçirmek olduğunu ifade eden Görmüş, Nokta Dergisi'ne yapılan baskının da darbe kapağından dolayı değil, 'TSK'nın sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gittiğini anlattıkları' kapak dosyası üzerine yapıldığını hatırlattı. Konuyla ilgili olarak 'www.medyakronik.com' internet sitesinde bir yazı kaleme alan Görmüş, Nokta'nın kapanmasına kadar uzanan sürecin nedeni sayılan bu dosyadan sonra "Sivil eylemler ne kadar sivil?" diye kendisine sorular sorduğunu dile getirdi. Görmüş yazısına şöyle devam etti: "O günden beri 'sivil' eylemlerin, katılanların kişisel niyetleri ne olursa olsun otoriter kesimlerce yönlendirildiğini ve amacın Türkiye'yi yönetilemez hale getirdikten sonra siyaset üstü-demokrasi dışı bir yönetimi realize etmek olduğunu savunuyorum. Bugün, Ergenekon soruşturmasından sızan kimi iddialar, kim ne kadar şaşırırsa şaşırsın, eski sağ-sol kamplaşmasının argümanlarıyla asla anlaşılamayacak garip ideolojik akrabalıkların artık iyice kökleştiğini gösteriyor."
Fatih Vural, İstanbul